Ocena funkcjonowania pacjentów po leczeniu złośliwego zarodkowego nowotworu jądra – doświadczenia własne - Osmańska, Maria; Kawiecka-Dziembowska, Bożena; Tujakowski, Jerzy; Makarewicz, Roman (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Cel pracy : Celem pracy była ocena stanu zdrowia, relacji międzyludzkich, funkcjonowania w rodzinie i społeczeństwie oraz zaburzeń seksualnych u pacjentów po leczeniu złośliwego zarodkowego nowotworu jądra (ZZNJ). Materiał i metody : Badanie przeprowadzono w 2004 r., adresowano je do 70 losowo wybranych pacjentów leczonych w Centrum Onkologii im. F. Łukaszczyka w Bydgoszczy z powodu ZZNJ, którzy w trakcie badania byli w remisji choroby od co najmniej 6 mies. Narzędziem badawczym była ankieta własnej konstrukcji zawierająca 46 pytań. Dotyczyła ona aktualnego stanu zdrowia, statusu zawodowego i materialnego, funkcjonowania w rodzinie i społeczeństwie oraz zaburzeń seksualnych po leczeniu onkologicznym. Wyniki : Ankietę wypełniło 53 pacjentów w wieku 21–65 lat. Wszyscy przebyli orchidektomię, następnie 37 mężczyzn otrzymało chemioterapię (CHTH), 6 RPLND, 4 radioterapię (RTH), 4 poddano obserwacji, po 1 pacjencie dwie metody CHTH i RPLND lub CHTH i RTH. Prawie 80% pacjentów oceniło swój stan zdrowia jako dobry lub bardzo dobry. Większość kojarzyła dolegliwości z przebytym leczeniem. Z kolei 85% badanych obawiało się nawrotu choroby. Z powodu choroby zostało rencistami 43% osób. Ponad połowa twierdziła, że choroba wpłynęła na ich życie osobiste, 83% ankietowanych uznało swoje życie seksualne za udane. Spadek popędu seksualnego zgłaszało 25%, ponad 17% zmniejszenie zadowolenia z seksu, ok. 28% zaburzenia erekcji, ok. 24% zaburzenia ejakulacji, 6% pacjentów skarżyło się na brak orgazmu. Nie wykazano korelacji między zaburzeniami seksualnymi a sposobem leczenia, stopniem zaawansowania choroby ani wiekiem badanych. Wnioski : Wyniki omawianego badania nie odbiegały znacząco od wyników przedstawianych w literaturze. Wyjątek stanowił wysoki poziom strachu przed nawrotem choroby oraz wysoki procent mężczyzn na rencie po leczeniu ZZNJ.