Opis przypadkuProgresja choroby przeszczep przeciw gospodarzowi u chorego po przeszczepieniu szpiku kostnego z powodu przewlekłej białaczki szpikowej – opis przypadku - Misterska, Małgorzata; Rosińska-Więckowicz, Anna; Emerele, Atena; Żaba, Ryszard (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
Choroba przeszczep przeciw gospodarzowi (ang. graft- versus -host disease – GVHD) jest jednym z częściej obserwowanych powikłań u chorych po przeszczepieniu narządów i szpiku kostnego oraz po transfuzji krwi i jej produktów zawierających immunokompetentne limfocyty. Prowokowana jest przez limfocyty znajdujące się w przeszczepianych tkankach, które proliferują i atakują narządy gospodarza, najczęściej skórę. Zmiany skórne obserwowane w przebiegu postaci ostrej (pierwsze objawy po ok. 3 tyg. po transplantacji) i przewlekłej (pierwsze symptomy po ponad 100 dniach od zabiegu) mogą być bardzo różnorodne i niespecyficzne. Najbardziej charakterystyczne dla GVHD są zmiany twardzinopodobne. Podkreśla się także liczne podobieństwa między GVHD a liszajem płaskim. W pracy przedstawiono przypadek pacjenta z trwającą od 4 lat nasiloną poikilodermią, z towarzyszącym stwardnieniem skóry, przykurczami w stawach, wzmożonym napięciem mięśniowym i utrudnionym oddychaniem. Pierwsze zmiany na skórze pojawiły się ok. 3 tyg. po przeszczepieniu szpiku z powodu przewlekłej białaczki szpikowej i były jedynym objawem GVHD. W 2005 r. chorego hospitalizowano na oddziale dermatologicznym, gdzie z dobrym skutkiem zastosowano leczenie zewnętrzne. W 2007 r. ze względu na uogólnione stwardnienie skóry, uniemożliwiające mężczyźnie samodzielne funkcjonowanie, po konsultacji z hematologiem podjęto próbę włączenia PUVA-terapii. W artykule przedstawiono ewolucję zmian skórnych u tego chorego, które w stosunkowo krótkim czasie doprowadziły do trwałego inwalidztwa.