Prywatyzacja tak, ale... inaczej. Rozmowa z Adamem Kozierkiewiczem - Michalak, Janusz (Menedżer Zdrowia, 2008)
Doktor Adam Kozierkiewicz, ekspert w dziedzinie ekonomiki ochrony zdrowia, obecnie pracownik Europejskiego Banku Inwestycyjnego w Luksemburgu tłumaczy w rozmowie z Januszem Michalakiem, dlaczego trzeba przekształcić szpitale w spółki prawa handlowego. Podkreśla, że samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej ma uprzywilejowaną pozycję wobec swoich dostawców, przez co dochodzi do patologii. Doktor Kozierkiewicz wyjaśnia, dlaczego majątek nieruchomy powinien być dzierżawiony spółkom prowadzącym szpitale, a nie przekazywany im na własność. Spółka może przecież upaść – a wtedy komornik zajmie właśnie ten majątek. Tym samym minimalizujemy ryzyko, że samorząd nie będzie mógł zapewnić mieszkańcom opieki zdrowotnej.