Wszechmocne liczby - Bogusz, Halina (Menedżer Zdrowia, 2008)
Wszystkie systemy opieki zdrowotnej gromadzą coraz więcej danych. Po co? By wiedzieć, za co płacimy, co otrzymujemy za wydawane na opiekę zdrowotną pieniądze. Za zadowolonych pacjentów? Zdrowsze społeczeństwo? Lepszą jakość życia chorych? Gromadzone dane przydają się do konstruowania dość skomplikowanych systemów płacowych, jak to pokazuje przykład Turcji, w której personel medyczny oprócz podstawowego wynagrodzenia dostaje dodatkowe, którego wartość wyliczana jest na podstawie kwalifikacji, wykonanych zadań, wyników klinicznych i wskaźników dotyczących szpitala. Takie dodatki czasem przewyższają płacę podstawową.