Niemiecki pacjent - Cywiński, Piotr (Menedżer Zdrowia, 2008)
Medycyna dwóch klas – tak publicyści niemieccy zaczęli nazywać zjawisko, które zaobserwowano u naszego zachodniego sąsiada. Chodzi o to, że ten, kto jest bogaty, jakoś szybciej zostaje zakwalifikowany do przeszczepienia narządu niż ten, kto utrzymuje się z zasiłków. Ten pierwszy ma też szybciej wyznaczoną wizytę u specjalisty (tego samego, do którego zapisuje się bezrobotny). Niemcy zaczynają myśleć o recepcie, by skończyć z tą nierównością. Na razie jednak recepty brak, z wyjątkiem pomysłów, by zwiększyć składki na ubezpieczenie zdrowotne.