Jak ugryżć miliony złotych? - Majewski, Adam (Menedżer Zdrowia, 2008)
Outsorcing diagnostyki laboratoryjnej może korzystnie wpłynąć na sytuację finansową szpitala. Te placówki, które się na taki ruch zdecydowały, nie żałują: Szpital Wolski na tej operacji zaoszczędził pół miliona złotych rocznie. Według szacunków, ok. 60 placówek szpitalnych stosuje już outsourcing w zakresie diagnostyki laboratoryjnej. Rynek podzielony został między duże sieci laboratoriów i małe firmy rodzinne. Należy się jednak spodziewać konsolidacji, gdyż jest ona racjonalna ekonomicznie.