Polimorfizmy genów naprawy DNA hOGG1 i XRCC1 w raku endometrium - Smolarz, Beata; Romanowicz-Makowska, Hanna; Sobczuk, Anna; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Wstęp: W prezentowanej pracy badano rozkład genotypów i częstości alleli polimorfizmów Ser326Cys genu hOGG1 i Arg399Gln genu XRCC1 u chorych na raka endometrium. Materiały i metody: Krew do badań została uzyskana od 150 kobiet, u których stwierdzono raka trzonu macicy i od grupy kontrolnej (n=129). Polimorfizmy zostały określone przy zastosowaniu techniki PCR-RFLP. Wyniki: Rozkład genotypów polimorfizmu Ser326Cys genu hOGG1 i Arg399Gln genu XRCC1 nie różnił się znacząco w grupie badanej i kontrolnej (p>0,05) od rozkładu zgodnego z prawem Hardy’ego-Weinberga. Nie było znaczących różnic (p>0,05) w rozkładzie genotypów i częstości alleli pomiędzy grupami różnego stopnia zaawansowania raka endometrium. Wnioski: Wyniki sugerują, że zarówno polimorfizm Arg399Gln genu XRCC1, jak i polimorfizm Ser326Cys genu hOGG1 mogą nie być związane z występowaniem raka endometrium.