Endoskopowa cholangiopankreatografia wsteczna – przegląd piśmiennictwa z ostatnich dwóch lat - Nowakowska-Duława, Ewa; Romańczyk, Tomasz; Marek, Tomasz (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
W artykule przedstawiono przegląd piśmiennictwa na temat endoskopowej cholangiopankreatografii wstecznej (ECPW) z lat 2006–2007. Omówiono głównie artykuły o charakterze przeglądów systematycznych, metaanaliz, studiów randomizowanych i wytycznych postępowania opracowanych przez towarzystwa naukowe. Przedstawiono strategię postępowania endoskopowego w kamicy przewodowej u chorych poddanych cholecystektomii klasycznej i laparoskopowej oraz w ostrym żółciopochodnym zapaleniu trzustki i ostrym zapaleniu pęcherzyka żółciowego. Dużo miejsca poświęcono protezowaniu dróg żółciowych zarówno w paliatywnym drenażu w nowotworach trzustki, jak i przewlekłym zapaleniu trzustki. Szczególnie dużo miejsca poświęcono zapobieganiu powikłaniom towarzyszącym ECPW i bezpiecznemu przeprowadzeniu tego zabiegu.