TorakochirurgiaOcena wartości aktywności peroksydazy glutationowej (GPX) i dysmutazy ponadtlenkowej (SOD) w diagnostyce rozsianych zmian miąższowych płuc - Santorek-Strumiłło, Edyta J.; Piskorz, Łukasz; Wcisło, Szymon; Brocki, Marian; Jabłoński, Sławomir; Kordiak, Jacek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Wstęp: Do najczęstszych przyczyn uogólnionego wysiewu prosowatego zaliczamy zaawansowaną postać raka płuca i zmiany przerzutowe, co związane jest ze stresem oksydacyjnym. Prowadzi on do powstania wolnych rodników tlenowych, które mogą uszkadzać strukturę kwasów nukleinowych, prowadząc do pękania chromosomów. W wyniku takiego procesu dochodzi do powstania mutacji, zainicjowania procesu nowotworowego, a także do apoptozy. Cel: Celem pracy było określenie zależności aktywności GPX i SOD w hemolizacie erytrocytarnym i ekstrakcie z miąższu płuca a etiologią rozsianych zmian miąższowych płuc. Materiał i metody: Materiał stanowiło 40 osób ze zmianami rozsianymi miąższu płuc (rak płuca, sarkoidoza) oraz 40 osób grupy odniesienia. Grupę badaną stanowili chorzy z rozsianymi zmianami miąższowymi płuc, u których w innych ośrodkach nie można było ustalić etiopatogenezy zmian na podstawie mało inwazyjnych badań. U badanych oznaczano aktywność GPX i SOD w hemolizacie erytrocytarnym i ekstrakcie z miąższu płuca. Materiał do badań stanowiła krew żylna pobierana jednorazowo z żył okolicy dołu łokciowego w ilości 5,4 ml, a także fragment miąższu płuca pozyskanego w trakcie wideotorakoskopii. Wyniki: Wykazano istotne statystycznie niższe wartości GPX w hemolizacie erytrocytarnym i ekstrakcie z miąższu płuca w grupie badanej w porównaniu z grupą odniesienia, a także odwrotną zależność w aktywności SOD. Wnioski: Oznaczanie aktywności GPX i SOD w hemolizacie erytrocytarnym jest dobrym dodatkowym badaniem laboratoryjnym pomocnym w określeniu etiologii zmian rozsianych miąższu płuc mało obciążającym pacjenta.