TorakochirurgiaRecurrent malignant solitary fibrous tumour of the pleura – a case report of a delayed diagnosis - Gąsiorowski, Łukasz; Dyszkiewicz, Wojciech; Kasprzyk, Mariusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Złośliwe guzy włókniste opłucnej (ang. Solitary Fibrous Tumor) są bardzo rzadkimi nowotworami zazwyczaj przebiegającymi bezobjawowo. 54-letnia chora zgłosiła się do lekarza z objawami okresowych zaburzeń świadomości. Zdjęcie przeglądowe klatki piersiowej i tomografia komputerowa uwidoczniły duży guz opłucnej prawej. Wideotorakoskopia diagnostyczna dała śródoperacyjny wynik raka drobnokomórkowego i w związku z tym odstąpiono od radykalnego zabiegu. Ostateczny wynik histologiczny uległ zmianie na złośliwy guz włóknisty opłucnej. Zabieg operacyjny polegał na radykalnym usunięciu guza. Badanie kontrolne pół roku później sugerowało nawrót guza i konieczna była pneumonektomia uzupełniająca. Przebieg pooperacyjny był bez powikłań i dalsze badania kontrolne wykazały radykalność operacji.