Aktywność prokoagulanta nowotworowego (CP) w surowicy krwi w przypadkach nowotworów narządów płciowych wewnętrznych u kobiet - Jóźwik, Maciej; Wiśniewski, Ryszard; Dariusz Szajda, Sławomir; Skrzydlewski, Zdzisław (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2002)
Prokoagulant nowotworowy ( cancer procoagulant , CP) - nowy biochemiczny marker choroby nowotworowej, jest enzymem występującym w tkankach nowotworowych i w surowicy krwi ludzi z nowotworami złośliwymi. Przydatność badania aktywności CP w diagnostyce onkologicznej narządów płciowych wewnętrznych u kobiet jest dotychczas mało poznana, dlatego celem pracy była ocena aktywności tego enzymu w przypadkach raka trzonu macicy, raka jajnika oraz mięśniaków macicy. Aktywność CP w surowicy krwi chorych z tymi nowotworami oceniano metodą koagulacyjną wg Gordona i Bensona i wyrażano ją czasem krzepnięcia w sekundach. Zbadano 5 chorych z rakiem trzonu macicy, 7 chorych z rakiem jajnika oraz 10 chorych z mięśniakami macicy. Grupę odniesienia stanowiło 11 kobiet zdrowych. Aktywność CP w surowicy krwi badanych kobiet z rakiem trzonu macicy, rakiem jajnika oraz mięśniakami macicy była znamiennie wyższa (P<0,001) niż w surowicy krwi kobiet zdrowych i wynosiła w przypadku raka trzonu macicy: 55±3,6 s, raka jajnika: 72±10,4 s, mięśniaków: 161±23,9 s, a u kobiet zdrowych: 294±19,2 s. Powyższa wstępna ocena aktywności CP w surowicy krwi w badanych przypadkach sugeruje możliwość wykorzystania tego enzymu w diagnostyce onkologicznej narządów płciowych wewnętrznych u kobiet.