Anestezjologia i intensywna terapiaPropofol anaesthesia for elective electrical cardioversion among patients in various age groups - Siedy, Janusz; Knapik, Piotr; Saucha, Wojciech; Gross, Maria (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Wstęp: Kardiowersja elektryczna z użyciem propofolu jako środka znieczulenia ogólnego jest często wykonywanym, rutynowym zabiegiem. Celem pracy było porównanie przebiegu znieczulenia propofolem do kardiowersji elektrycznej pomiędzy pacjentami w różnych grupach wiekowych. Materiał i metody: 50 chorych w wieku od 32 do 87 lat zostało poddanych planowej kardiowersji elektrycznej z powodu różnych przedsionkowych zaburzeń rytmu serca. Chorzy zostali zakwalifikowani do dwóch grup wiekowych – grupy I (wiek Ł65 lat, n=31) oraz grupy II (wiek >65 lat, n=19). Pacjenci otrzymywali wyłącznie propofol w dawce wstępnej wynoszącej 1 mg kg–1, zaś kolejne dawki miareczkowano, podając po 20% dawki wstępnej w zależności od reakcji chorego. Wyniki: Parametry hemodynamiczne okazały się zbliżone w obu grupach. Czas znieczulenia i wybudzenia nie były istotnie różne. Czas znieczulenia wynosił 10,7±3,1 min w grupie I i 10,6±2,9 min w grupie II, podczas gdy czas budzenia ze znieczulenia wynosił 4,8±2,5 min w grupie I i 4,7±1,8 min w grupie II. Średnie zużycie propofolu, ilość impulsów elektrycznych oraz łączna dostarczona energia elektryczna niezbędna dla przywrócenia rytmu zatokowego były istotnie wyższe u młodszych chorych. Dawka propofolu niezbędna do przeprowadzenia znieczulenia wynosiła 1,81±0,51 mg/kg w grupie I i 1,49±0,46 mg/kg w grupie II (p=0,026). Ogółem kardiowersja elektryczna okazała się skuteczna u 77% chorych w młodszej grupie i u 89% chorych w starszej grupie (p=NS). Maksymalna odpowiedź motoryczna na kolejne impulsy elektryczne była istotnie mniej zaznaczona u starszych chorych. Częstość występowania objawów ubocznych okazała się zbliżona, poza częściej występującymi incydentami bezdechu u starszych chorych (0 vs 15,8%). Wniosek: Kardiowersja elektryczna przy użyciu propofolu jako jedynego środka i przy jego ostrożnym miareczkowaniu jest bezpieczna u chorych w różnych grupach wiekowych. Bezdech i nieznaczna desaturacja są częstsze u starszych chorych, podczas gdy młodsi chorzy prezentują bardziej zaznaczoną reakcję motoryczną i wymagają wyższych dawek anestetyku.