Technika obrazowaniaWspółistnienie koarktacji aorty z anomaliami tętnic łuku aorty na podstawie badań naczyniowych w 64-warstwowej tomografii komputerowej - Głowacki, Jan; Maślanka, Patrycja; Miszalski-Jamka, Karol; Szkutnik, Małgorzata; Wasilewski, Jarosław; Jarski, Piotr; Białkowski, Jacek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Wstęp: Koarktacja aorty polega na zwężeniu aorty na wysokości cieśni, w sąsiedztwie przewodu tętniczego lub przyczepu więzadła tętniczego, poniżej odejścia lewej tętnicy podobojczykowej. Wada ta występuje jako izolowane zwężenie lub w skojarzeniu z innymi wadami. Cel: Celem pracy było porównanie częstości występowania koarktacji aorty oraz anomalii tętnic dogłowowych odchodzących od łuku aorty. Materiał i metody: Analizą retrospektywną objęto 52 chorych z rozpoznaną koarktacją aorty, badanych w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu aparatem TK 64-warstwowym w ciągu ostatnich 13 mies. Wyniki: W 37 przypadkach układ tętnic dogłowowych był typowy; pień ramienno-głowowy, lewa tętnica szyjna wspólna oraz lewa tętnica podobojczykowa. W 15 przypadkach (28,85%) zaobserwowano anomalie odejścia tętnic dogłowowych od łuku aorty. Wnioski: Wielorzędowa tomografia komputerowa wykazała wysoką przydatność w ocenie koarktacji i współistniejących struktur anatomicznych. Badanie diagnostyczne może mieć istotny wpływ na wybór rodzaju leczenia (plastyka, stentowanie, zabieg operacyjny); analiza badań TK może wskazywać na zwiększoną częstość współistnienia koarktacji aorty i anomalii odejścia tętnic dogłowowych w porównaniu z niezmienioną aortą.