Forum młodych chirurgówIsolated aortic valve replacement vs. aortic valve replacement with CABG in elderly patients (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Wstęp: Wraz ze wzrostem średniej długości życia w krajach uprzemysłowionych coraz więcej osób w wieku 70 i 80 lat zgłaszanych jest do leczenia kardiochirurgicznego. Zaawansowany wiek wiąże się ze wzmożoną złożonością zabiegów, jak np. połączenia wymiany zastawki aortalnej z CABG. Celem niniejszej pracy jest ocena przebiegu okresu okołooperacyjnego u chorych powyżej 70. r.ż. poddanych izolowanej wymianie zastawki aortalnej oraz w połączeniu z pomostowaniem wieńcowym; dodatkowo oceniono występowanie czynników ryzyka. Metodyka: Pomiędzy I 2001 a XII 2005 r. 408 pacjentów >70. r.ż. poddano wymianie zastawki w pozycji aortalnej (AVR) zarówno z CABG, jak i bez niego. 157 chorych (grupa A) przebyło izolowaną AVR, 251 chorych (grupa B) AVR+CABG. Wyniki: W grupie A znalazły się 82 kobiety (49%), w grupie B 77 (33%) (p<0,001). Przedoperacyjny Parsonnet score był wyższy w grupie B 24,24 (SD 5,8) vs 20,3 (SD 5,9) (p<0,001). Również w grupie B dłuższy był czas zaklemowania aorty: 118,3 min (SD 30,3) vs 74,3 min (SD 18,9) (p<0,001). U pacjentów z AVR+CABG częściej pooperacyjnie wystąpił udar: 13 (5,5%) vs 0 (p<0,01) oraz powikłania ze strony jamy brzusznej: 26 (10,8%) vs 9 (5,7%; p<0,05), częściej również wymagali przetoczeń: 0,2 U pp (SD 0,4) vs 2,5 (SD 3,9) U pp (p<0,001). 30-dniowa śmiertelność była wyższa w grupie B: 23 (9,1%) vs 6 (3,8%) (p 100 min [p=0,027 (95% CI 1,008– 1,124)] w grupie A oraz płeć żeńską p=0,033 (95% CI 0,015–0,840), EF<30% p=0,002 (95% CI 4,475–6,112)], śródoperacyjne użycie IABP p=0,004 (95% CI 6,702– 8,796) oraz ilość pomostów p=0,042 (95% CI 1,029–4,596)] w grupie B jako niezależne czynniki ryzyka zgonu okołooperacyjnego. Wnioski: Śmiertelność w prezentowanej populacji jest porównywalna z innymi ośrodkami. Reoperacja, przedoperacyjne MP, długi czas krążenia pozaustrojowego oraz pilne wskazanie do operacji były niezależnymi czynnikami ryzyka zgonu w grupie z izolowaną wymianą zastawki aortanej. Płeć żeńska, EF <30% śródoperacyjne użycie IABP oraz liczba pomostów były niezależnymi czynnikami ryzyka zgonu u chorych w grupie AVR+CABG.