Rozpoznawanie zespołu stresu pourazowego - Dąbkowska, Małgorzata (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2008)
Zespół stresu pourazowego (ang. post-traumatic stress disorder – PTSD) jest zaburzeniem lękowym dotyczącym kilku-, kilkunastu procent osób, które były narażone na traumatyczne zdarzenie. Znaczące jest, że nie u wszystkich osób doświadczonych traumą rozwija się zespół stresu pourazowego, a u kobiet ujawnia się on dwukrotnie częściej niż u mężczyzn. Inne czynniki również odgrywają rolę w rozwoju objawów PTSD, które obejmują powtórne przeżywanie traumatycznego wydarzenia (sny koszmarne, intruzyjne myśli), unikanie i odrętwienie emocjonalne (zaburzenia pamięci, niezdolność do odczuwania miłości), wzrost napięcia (trudności ze snem, rozdrażnienie). Aby można było mówić o PTSD konieczne jest, aby – zgodnie z kryteriami PTSD – objawy były powiązane z traumatycznym zdarzeniem, nie mogą one jednak go wyprzedzać – powinny pojawić się po miesiącu od zdarzenia lub później.