Artykuł oryginalnyDwadzieścia lat doświadczeń w wykonywaniu przezskórnej komisurotomii mitralnej - Chmielak, Zbigniew; Karcz, Maciej; Kruk, Mariusz; Demkow, Marcin; Kłopotowski, Mariusz; Konka, Marek; Chojnowska, Lidia; Lubiszewska, Barbara; Hoffman, Piotr; Rużyłło, Witold (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2008)
Cel: Praca podsumowuje nasze 20-letnie doświadczenia w wykonywaniu przezskórnej komisurotomii mitralnej (PKM). Celem pracy jest pokazanie, jak zmieniła się populacja chorych kierowanych do zabiegu i jak wpłynęło to na wyniki PKM. Metody i wyniki: Od września 1998 do końca grudnia 2007 r. w naszym ośrodku PKM wykonano u 1564 chorych. Przeanalizowano, jak w poszczególnych latach zmieniała się charakterystyka chorych i jaki wpływ to miało na uzyskiwane wyniki bezpośrednie. Stwierdzono istotny wzrost średniego wieku (R=0,361±0,034, p <0,001) oraz stopnia zaawansowania zmian patologicznych zastawki i aparatu podzastawkowego (R=0,157, p <0,001) u chorych kierowanych do PKM. Natomiast nie stwierdzono, aby zwiększył się odsetek chorych z nawrotem zwężenia po komisurotomii chirurgicznej poddawanych PKM (p=0,6). Nie zaobserwowano również, aby zmieniła się wielkość pola powierzchni zastawki przed zabiegiem (p=0,058). Skuteczną przeznaczyniową komisurotomię wykonano u 1563 chorych. Stwierdzono trend do zmniejszania się pola powierzchni zastawki uzyskanego po PKM – z 2,1 cm 2 w 1988 r. do 1,8 cm 2 w 2007 r. (R=–0,228, p <0,001). Jednak liczba chorych z dobrym wynikiem bezpośrednim (pole powierzchni ł1,5 cm 2 , niedomykalność mitralna Ł2+) pozostała niezmieniona. Liczba chorych z niedomykalnością >2+ zmieniała się w poszczególnych latach z widoczną tendencją spadkową (R=–0,064, p=0,012). Wnioski: W okresie 20 lat wzrósł wiek chorych kwalifikowanych do PKM. Ponadto do PKM kwalifikowani są chorzy z bardziej zaawansowanymi zmianami patologicznymi zastawki i aparatu podzastawkowego, ale uzyskiwane wyniki bezpośrednie są dobre.