Dlaczego NIE - Wojteczek, Justyna (Menedżer Zdrowia, 2008)
Nie dla pomysłu likwidacji Narodowego Funduszu Zdrowia i utworzenia kilku publicznych autonomicznych towarzystw ubezpieczeniowych z czapą w postaci nowego urzędu nadzoru. Taka zmiana to nie zapowiadana przez Donalda Tuska ewolucja, a rewolucja. Przy czym projektodawcy nie znają odpowiedzi na pytanie, ile ta rewolucja ma kosztować. Nie najlepiej radzą też sobie z odpowiedzią na pytanie: po co taka zmiana? Bo na konkurencję między publicznymi płatnikami, którzy są ulokowani w konkretnych regionach, w obecnych warunkach organizacji i regulacji dotyczących ochrony zdrowia trudno liczyć.