Pacjent w centrum uwagi. Rozmowa z Grzegorzem Gielerakiem - Sygut, Marzena (Menedżer Zdrowia, 2008)
Dyrektor Wojskowego Instytutu Medycznego w Warszawie Grzegorz Gielerak opowiada o swoich doświadczeniach ze wprowadzenia sektorów klinicznych w szpitalu w miejsce tradycyjnego podziału na kliniki. Jak wyjaśnia, nowa struktura nie burzy relacji poziomych klinik, lecz tworzy takie relacje pionowe, które mają na celu pełniejsze wykorzystanie potencjału oddziałów i multidyscyplinarności szpitala.