Najważniejsze zmiany standardu GOLD 2007 w kontekście praktyki lekarza pierwszego kontaktu - Batura-Gabryel, Halina (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Światowa strategia diagnostyki i leczenia przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) GOLD (ang. Global Strategy for the Diagnosis, Management and Prevention of Chronic Obstructive Pulmonary Disease) jest opracowaniem zawierającym wytyczne oparte na aktualnej wiedzy i wynikach najnowszych badań dotyczących diagnostyki i leczenia tej ważnej społecznie choroby. W ostatniej modyfikacji tych zaleceń, które opublikowano w końcu 2007 r., zwrócono uwagę na kilka nowych aspektów rozumienia istoty POChP z zaakcentowaniem konieczności holistycznego podejścia do chorego oraz indywidualizacji leczenia. W komentarzu autorka w skrócie zasygnalizuje najważniejsze zmiany GOLD 2007 z punktu widzenia lekarza praktyka zajmującego się chorymi na tę trudną w prowadzeniu chorobę.