Orientacja życiowa a wsparcie społeczne u osób z kolostomią wyłonioną z powodu raka jelita grubego - Kurowska, Krystyna; Kościelna, Hanna (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Poczucie koherencji (SOC) jest konstruktem wyjaśniającym związek wsparcia ze zdrowiem. Wysokie SOC daje wiarę w sens życia, jego uporządkowanie, przewidywalność – co sprawia, że chce się być zdrowym i sprawnie funkcjonować. Innym z istotnych zasobów zewnętrznych mających wpływ na stan zdrowia jest wsparcie społeczne. Celem pracy było zbadanie SOC oraz poziomu otrzymywanego wsparcia społecznego u osób z kolostomią wyłonioną z powodu raka jelita grubego, jako wykładnika ich powrotu do optymalnego stanu zdrowia. Przebadano 47 osób podczas okresowych spotkań Polskiego Towarzystwa Opieki nad Chorymi ze Stomią (POL-ILKO) w Szpitalu Wojewódzkim w Bydgoszczy. Poczucie koherencji ocenione było za pomocą kwestionariusza Antonovsky’ego SOC-29, a pomiar wsparcia społecznego skalą Kmiecik-Baran. Populacja charakteryzuje się znacznie obniżonym poziomem SOC i jego składowymi oraz różnym stopniem otrzymywanego wsparcia o charakterze emocjonalnym. Istnieje potrzeba podjęcia działań ze strony zespołu terapeutycznego o charakterze wspierająco-edukacyjnym, dostosowanych do poziomu i sytuacji życiowej chorych. Interwencja ta powinna przyczynić się do podwyższenia SOC i pozytywnie wpłynąć na zadowolenie z otrzymywanego wsparcia społecznego, tak aby chory przesunął się bliżej bieguna zdrowie.