Czy pacjenci są dobrze informowani o stanie swojego zdrowia przez lekarzy? - Wroński, Konrad; Cywiński, Jarosław; Depta, Adam; Bocian, Roman; Dziki, Adam (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Wstęp: Jednym z podstawowych praw pacjenta jest prawo do informacji o stanie zdrowia podczas udzielania świadczeń zdrowotnych przez personel medyczny. Podobnie jak prawo pacjenta do autonomii, opieki duszpasterskiej czy godności, prawo chorego do informacji na temat jego stanu zdrowia jest także jednym z podstawowych praw człowieka. Akty prawne mówiące o tym prawie zostały zapisane w ustawie o zakładach opieki zdrowotnej, ustawie o zawodach lekarza i lekarza dentysty i Kodeksie etyki lekarskiej. Cel pracy: Celem pracy była ocena przestrzegania przez lekarzy prawa pacjenta do informacji o stanie swojego zdrowia podczas udzielania świadczeń medycznych. Materiał i metody: Grupa 250 pacjentów przebywających w Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu im. dr. Mikołaja Pirogowa w Łodzi została poddana badaniu przeprowadzonemu za pomocą opracowanej przez autorów niniejszej pracy ankiety, w której zastosowano narzędzia badające przestrzeganie prawa pacjenta do informacji o stanie zdrowia podczas udzielania świadczeń medycznych. Niezbędne obliczenia przeprowadzone zostały za pomocą pakietów STATISTICA 7.1 i EXCEL 2008. Wyniki: Analiza wyników badań wykazała, że 171 (68,4%) respondentów uznało, że nie otrzymało wyczerpującej informacji o stanie swojego zdrowia podczas udzielania świadczeń medycznych. Tylko 79 (31,6%) ankietowanych było innego zdania. Wnioski: Prawo chorego do informacji o stanie swojego zdrowia jest jednym z podstawowych praw pacjenta. Po to, aby w pełni świadomie chory mógł brać udział w procesie terapeutycznym, niezbędna jest mu wiedza na temat choroby, a także inne informacje na temat zarówno możliwych sposobów leczenia, jak i ich efektów ubocznych. Lekarze zobowiązani są do udzielenia pacjentowi przystępnej informacji na temat stanu jego zdrowia, rozpoznania, proponowanych metod diagnostycznych, leczniczych i dających się przewidzieć następstw ich zastosowania albo zaniechania, a także o wynikach leczenia oraz rokowaniu.