Eutanazja - Wroński, Konrad; Bocian, Roman; Cywiński, Jarosław; Dziki, Adam (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Na świecie od końca lat 70. XX w. trwa dyskusja, czy eutanazja jest dopuszczalna i etyczna w przypadku pacjentów w terminalnym stanie choroby. Słowo eutanazja pochodzi od greckiego słowa euthanasia i oznacza zadanie osobie nieuleczalnie chorej dobrej śmierci po to, aby skrócić jej cierpienia. Obecnie eutanazja dozwolona jest w Belgii, Luksemburgu, Holandii i w stanie Oregon w USA. W Polsce eutanazja jest zabroniona i traktuje się ją jak przestępstwo. W niniejszym artykule przedstawiono prawne aspekty związane z eutanazją w Polsce.