Znaczenie komórek NKT w patogenezie miażdżycy - Wesołowska, Anna; Dworacka, Marzena (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2008)
Rozwój miażdżycy/makroangiopatii w przebiegu stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2 jest nierozdzielnie związany ze zmianami o podłożu immunologicznym. Poznanie patogenezy miażdżycy, a zwłaszcza jej przedklinicznych etapów, jest koniecznym krokiem w kierunku znalezienia najskuteczniejszych metod zapobiegania jej progresji. Dlatego też szczególne zainteresowanie budzi rola komórek NKT, tak wyraźnie zaznaczająca się we wczesnych etapach rozwoju miażdżycy. Komórki NKT pełnią funkcje immunoregulacyjne, łączą w sobie właściwości klasycznych limfocytów T i komórek NK, a dotychczasowe obserwacje wskazują na ich wyraźne proaterogenne działanie w obrębie ściany naczyniowej.