Indeks i ładunek glikemiczny diety - Adamska, Edyta; Górska, Maria (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2008)
Efektem spożycia węglowodanów jest wzrost stężenia glukozy. Indeks glikemiczny (IG) stanowi klasyfikację cukrów z uwagi na tempo ich wchłaniania, natomiast ładunek glikemiczny (ŁG) uwzględnia również zawartość węglowodanów w produkcie. Analizie poddawane są liczne czynniki wpływające na wartość IG i ŁG diety. Produkty o wysokim IG/ŁG wskutek nasilania hiperglikemii powodują zwiększoną sekrecję insuliny. Dieta o wysokim IG/ŁG może stanowić jeden z mechanizmów prowadzących do rozwoju oporności na insulinę. Wiele danych wskazuje, że kontrola IG/ŁG diety odgrywa istotną rolę w prewencji i leczeniu cukrzycy. Rozważany jest udział diety o wysokim IG/ŁG w patogenezie innych schorzeń, m.in. chorób nowotworowych.