Czy sport to zdrowie dla chorego na cukrzycę? - Skorupska, Sylwia; Chomiuk, Tomasz; Mamcarz, Artur (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2008)
Epidemia cukrzycy rozprzestrzenia się w szybkim tempie. Ocenia się, że w 2025 r. na świecie chorować na nią będzie ok. 300 mln osób. Do tak dynamicznego wzrostu zachorowań przyczynia się głównie sytuacja w krajach rozwijających się, w których liczba zachorowań zwiększy się o 170%. Dlatego warto położyć większy nacisk na prewencję występowania cukrzycy typu 2. Podstawową metodą prewencji tego schorzenia jest właściwy sposób żywienia i odpowiednia aktywność fizyczna. W wielu przeprowadzonych dotąd badaniach udowodniono korzystny wpływ aktywności fizycznej w profilaktyce i leczeniu tej choroby. Wiadomo także, że rozpoznanie cukrzycy nie jest wyrokiem dla sportowców uprawiających sport zawodowo. Odpowiednie przeszkolenie sportowca, jego trenerów i najbliższego otoczenia gwarantuje bezpieczeństwo w czasie zawodów oraz zdobywanie najwyższych miejsc na podium, czego przykłady można znaleźć wśród polskich i światowych sportowców.