Zespół metaboliczny występuje dwukrotnie częściej u osób z chorobą wieńcową niż w populacji ogólnej - Włodarczyk, Aleksander; Szczeponek, Piotr; Strojek, Krzysztof (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2008)
Celem pracy była ocena występowania zespołu metabolicznego (ZM) wg definicji Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization – WHO), Adult Treatment Panel III (ATP III) i International Diabetes Federation (IDF) u osób ze stabilną chorobą wieńcową potwierdzoną koronarograficznie. Badaną grupę stanowiło 100 kolejnych chorych bez cukrzycy ze stabilną dławicą piersiową hospitalizowanych w celu wykonania elektywnej koronarografii. Po oznaczeniu parametrów biochemicznych przeprowadzono doustny test tolerancji glukozy, a następnie chorych poddano koronarografii. Kryteria zespołu metabolicznego wg WHO spełniało 43 chorych, 37 osób miało zespół wg ATP III, a 53 wg IDF. Stopień zaawansowania choroby wieńcowej nie wiązał się ze spełnianiem kryteriów ZM w badanej grupie. Podwyższone wartości ciśnienia tętniczego, kryterium talii oraz wskaźnik W/H dominowały wśród badanych chorych. Zespół metaboliczny obecny jest częściej u osób ze stabilną chorobą wieńcową niż w populacji ogólnej.