Nawracające ostre zespoły wieńcowe u chorego na cukrzycę typu 2 – czy pacjent jest współodpowiedzialny za wyniki leczenia? - Zalewska, Małgorzata; Kobus, Grażyna; Łagoda, Katarzyna; Bachórzewska-Gajewska, Hanna; Dobrzycki, Sławomir (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2008)
Cukrzyca jest jednym z najważniejszych czynników ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Chorzy na cukrzycę 2–4-krotnie częściej zapadają na chorobę wieńcową i zawał mięśnia sercowego. Największy wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia powikłań sercowo-naczyniowych u tych pacjentów ma wyrównanie metaboliczne cukrzycy, gospodarki lipidowej oraz kontrola ciśnienia tętniczego. W niniejszej pracy przedstawiono przypadek 60-letniego chorego na cukrzycę typu 2, z nawracającymi ostrymi zespołami wieńcowymi (OZW). W badaniu koronarograficznym nie stwierdzono istotnych zmian miażdżycowych w tętnicach wieńcowych. W czasie 1,5-rocznej obserwacji stwierdzono natomiast pogarszające się wyrównanie cukrzycy i zbyt małe zaangażowanie pacjenta w proces terapeutyczny.