Badanie The Action in Diabetes and Vascular Disease: PreterAx and DiamicroN Controlled Evaluation (ADVANCE) – korzyści wypływające z intensywnego leczenia hiperglikemii u chorych na cukrzycę typu 2 - Drzewoski, Józef (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2008)
W pracy omówiono wyniki ramienia hipoglikemizującego badania The Action in Diabetes and Vascular Disease: PreterAx and DiamicroN Controlled Evaluation (ADVANCE) i skonfrontowano je z wynikami badania Action to Control CardiOvascular Risk in Diabetes (ACCORD) i Veterans Affairs Diabetes Trial (VADT).