Kolejkowa ściema - Paszkiewicz, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2008)
Kolejki do deficytowych świadczeń zdrowotnych to świetny temat dla wszelkiej maści populistów. Prezes Narodowego Funduszu Zdrowia Jacek Paszkiewicz na podstawie wyników kontroli rozprawia się z wieloma mitami narosłymi wokół tego tematu. Prawdą na pewno jest to, że na razie nie wiadomo, czy i jakie są kolejki, zarządzanie nimi w placówkach medycznych nader często jest nieprzejrzyste, a jednym z kryteriów medycznych uzasadniających wykonanie zabiegu poza kolejnością okazały się… ustne prośby rodziny pacjenta…