W obronie złych urzędników i pacjentów - Matusewicz, Wojciech (Menedżer Zdrowia, 2008)
Autor, dyrektor Agencji Oceny Technologii Medycznych, podejmuje niezwykle aktualny temat dostępności do leków innowacyjnych i medialnego szumu wokół tego tematu. Niestety szumu, a nie informacji, bowiem sprawa jest o wiele bardziej skomplikowana niż powszechnie się uważa. Nie wszystko, co wchodzi na rynek, musi być refundowane w Polsce. Do tego dochodzi problem wieloletniego zaniedbania, jeśli chodzi o rodzime HTA.