Publiczny szpital - zły czy dobry? - Kamiński, Michał (Menedżer Zdrowia, 2008)
Bywają dobre szpitale publiczne. Co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Czy trzeba koniecznie je przekształcać? A może warto w jego obrębie tworzyć niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej, które mogą uzupełniać działalność szpitala. Zwłaszcza, że niektóre publiczne placówki cierpią na przerost powierzchni</i.. Można też pozwolić placówkom publicznym pobierać opłaty od pacjentów po wyczerpaniu kontraktu z NFZ.