Nowe farmakologiczne możliwości leczenia raka piersi - Rolski, Janusz; Pawlicki, Marek (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2002)
Chemioterapia, leczenie hormonalne oraz zastosowanie tzw. terapii celowanych odgrywają istotną rolę w leczeniu chorych na zaawansowanego raka sutka. Obecnie znana jest coraz większa liczba skutecznych leków, stosowanych zarówno samodzielnie, jak i w terapii skojarzonej. Celem pracy jest ocena ich skuteczności klinicznej, objawów ubocznych oraz zasady stosowania leczenia skojarzonego. Badania przeprowadzone w ostatnich latach pozwoliły ustalić rolę nowych leków w praktyce klinicznej, zmodyfikować znane uprzednio leki w celu zmniejszenia ich toksyczności, jak również zwiększyć rolę preparatów stosowanych doustnie. Skojarzenie chemioterapii z modyfikatorami odpowiedzi biologicznej może przyczynić się do poprawy rokowania u kobiet chorych na zaawansowanego raka sutka, a zwłaszcza wpłynąć na poprawę przeżyć odległych. Do najbardziej obiecującej grupy nowych cytostatyków należą leki blokujące wrzeciono mitotyczne, takie jak taksany i alkaloidy vinca (winorelbina). Doustne pochodne 5 flurorouracylu pozwalają zachować korzystne właściwości farmakokinetyczne ciągłych wlewów dożylnych bez konieczności dożylnego podawania leków. Nowo opracowane sposoby dostarczania leków w postaci liposomalnej zapewniają maksymalną biodostępność cytostatyków przy ich minimalnej toksyczności. W rozwoju nowych metod leczenia duże zainteresowanie budzą badania związane z przenoszeniem sygnałów wewnątrz komórki, zwłaszcza związane z aktywacją receptora HER2. Inne ważne badania kliniczne dotyczą procesu farnezylacji białek, czynników wpływających na angiogenezę oraz identyfikację specyficznych zaburzeń genetycznych, które będą wykorzystane jako cele nowych terapii przeciwnowotworowych.