Wzdęcia – mity i fakty - Jackowska, Anna; Łukaszyk, Aleksy (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Wzdęcie z definicji jest subiektywnym uczuciem rozdęcia jelit przez gazy jelitowe. Objaw ten jest częstym i jednym z najbardziej dokuczliwych problemów w populacji ogólnej i u pacjentów z chorobami przewodu pokarmowego. Mimo wagi problemu, patogeneza nie została do końca ustalona. Przyjmuje się, że podstawowymi współistniejącymi lub niezależnymi mechanizmami powstawania wzdęć są nieprawidłowa gospodarka gazami wraz z nadwrażliwością jelitową i nieprawidłowym funkcjonowaniem mięśni ściany brzucha. Wyniki leczenia są niezadowalające. Zaleca się zmianę diety i stylu życia oraz leczenie farmakologiczne. Problem wzdęć jest nadal otwarty i stanowi wyzwanie do dalszych badań.