Wstępna ocena badania PET/TK u chorych na nowotwory podścieliskowe przewodu pokarmowego - Kula, Zbigniew; Małkowski, Bogdan; Pietrzak, Tomasz; Szefer, Jarosław (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Wprowadzenie: Guzy podścieliskowe przewodu pokarmowego (ang. gastrointestinal stromal tumours – GIST) są najczęstszymi nowotworami pochodzenia mezenchymalnego, występującymi w przewodzie pokarmowym. Połączenie pozytonowej tomografii emisyjnej z użyciem 18F-fluorodeo- ksyglukozy (FDG) i tomografii komputerowej (PET/TK) jest jedną z najnowszych metod diagnostycznych u chorych na GIST. Cel: Retrospektywna ocena wartości klinicznej PET/TK u chorych na GIST po leczeniu operacyjnym i/lub chemioterapii. Materiał i metody: Badania metodą PET/TK wykonano u 20 chorych na GIST – 10 kobiet i 10 mężczyzn w wieku 18–73 lat (średnia 52,1 roku). Guz był pierwotnie umiejscowiony w jelicie cienkim (u 12 osób), żołądku (u 5), krezce jelita cienkiego (u 2) i dwunastnicy (u 1 osoby). Badanie metodą PET/TK wykonano aparatem Biograph LSO firmy Siemens po 60–90 min od dożylnego podania ok. 5 MBq/kg masy ciała FDG. U 2 chorych badanie metodą PET/TK powtarzano po leczeniu inhibitorami kinazy tyrozynowej. Wyniki: U 9 chorych stwierdzono ogniska wzmożonego metabolizmu FDG za pomocą metody PET/TK. Wszystkie rozpoznania były prawdziwie dodatnie. U pozostałych 11 badanych wynik tego badania dał pozytywnie ujemny wynik. U jednego chorego odnotowano dobrą odpowiedź na leczenie, a u drugiego brak odpowiedzi. Wnioski: Badanie za pomocą PET/TK może mieć dużą wartość kliniczną w rozpoznaniu wznowy miejscowej i/lub rozsiewu u chorych na GIST po leczeniu operacyjnym. U tych osób metoda może być przydatna w monitorowaniu leczenia inhibitorami kinazy tyrozynowej. Wynik badania może mieć wpływ na podejmowane decyzje terapeutyczne.