Polimorfizmy Gly322Asp genu hMSH2 i Arg399Gln genu XRCC1 systemu naprawy DNA w raku piersi - Smolarz, Beata; Romanowicz-Makowska, Hanna; Makowski, Marcin; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Cel pracy: W prezentowanej pracy badano rozkład genotypów i częstości alleli polimorfizmów Gly322Asp genu hMSH2 i Arg399Gln genu XRCC1 u chorych na raka piersi. Materiał i metody: Materiał do badań w postaci krwi został uzyskany od 150 kobiet, u których stwierdzono raka piersi, i od grupy kontrolnej (n=129). Polimorfizmy zostały określone przy zastosowaniu techniki łączącej reakcję łańcuchową polimerazy z analizą polimorfizmu długości fragmentów restrykcyjnych (PCR-RFLP). Wyniki: Rozkład genotypów polimorfizmu Gly322Asp genu hMSH2 i Arg399Gln genu XRCC1 nie różnił się znacząco w grupie badanej i kontrolnej (p>0,05) od rozkładu zgodnego z prawem Hardy’ego-Weinberga. Nie odnotowano znaczących różnic (p>0,05) w rozkładzie genotypów i częstości alleli pomiędzy grupami z różnym stopniem zaawansowania raka piersi. Wnioski: Wyniki sugerują, że polimorfizm Arg399Gln genu XRCC1, podobnie jak polimorfizm Gly322Asp genu hMSH2, mogą nie być związane z występowaniem raka piersi.