Ocena grubości ściany pęcherza moczowego w diagnostyce zespołu pęcherza nadreaktywnego - Wilamowska, Agnieszka; Stachowiak, Grzegorz; Stetkiewicz, Tomasz; Połać, Ireneusz; Makowski, Marcin; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Cel pracy: Ocena wartości klinicznej badania ultrasonograficznego grubości ściany pęcherza moczowego w wyodrębnianiu grupy kobiet, u których występuje zespół pęcherza nadreaktywnego. Materiał i metody: Badaniem objęto 92 kobiety w wieku 46–74 lat, hospitalizowane z powodu objawów nietrzymania moczu. U wszystkich pacjentek wykonano pomiar grubości ściany pustego pęcherza moczowego za pomocą aparatu Acuson 128 XP i badanie urodynamiczne. Wyniki: U kobiet, u których w badaniu urodynamicznym rozpoznano wysiłkowe nietrzymanie moczu, grubość ściany pęcherza moczowego nie przekraczała 4 mm. Natomiast u pacjentek z zespołem pęcherza nadreaktywnego grubość ściany pęcherza moczowego przekraczała 4,2 mm; średnio wynosiła 5,14 mm. Wnioski: Badanie ultrasonograficzne grubości ściany pęcherza moczowego może być wykorzystane jako test przesiewowy w rozpoznaniu zespołu pęcherza nadreaktywnego u pacjentek z objawami nietrzymania moczu.