Artykuł oryginalnyWrażliwość na promieniowanie UVB u chorych na przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby – badanie pilotażowe - Wojas-Pelc, Anna; Węgrzyn, Edyta; Kulig, Piotr; Mach, Tomasz; Głowacki, Mikołaj; Surówka, Grzegorz (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
Wprowadzenie: Przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby (PWZW) dotyczy ok. 3% Polaków. Niekiedy jedyną manifestacją zakażenia są objawy pozawątrobowe. Chorzy na PWZW mogą prezentować objawy dermatoz cechujących się nadwrażliwością na promieniowanie ultrafioletowe (UV). Cel: Określenie wrażliwości na promieniowanie UVB chorych na PWZW w porównaniu z osobami z liszajem rumieniowatym (LR) oraz zdrową grupą kontrolną (ZK). Materiał i metody: Badaniu poddano 90 osób (30 z PWZW, 30 z LR i 30 ZK). Oceniano minimalną dawkę rumieniową (ang. minimal erythema dose – MED) dla promieniowania szerokopasmowego (UVB BB) i wąskopasmowego (NB UVB) oraz długość utrzymywania się odczynów rumieniowych. Wyniki: Wartość MED NB i BB UVB różniła się istotnie tylko między grupą LR i ZK (p=0,01), a średni czas utrzymywania się odczynów rumieniowych dla BB i NB UVB był istotnie różny między grupą PWZW a ZK (p<10–6) oraz między grupą LR a ZK (p<10–6), nie różnił się między grupą PWZW a LR. Nie wykazano istotnych różnic w wynikach testów świetlnych między chorymi na PWZW typu B a typu C, a także między osobami z nieprawidłowym poziomem parametrów oceniających czynność wątroby (AspAT, AlAT, GGTP, bilirubina) a pacjentami z wartościami w normie oraz między leczonymi a nieleczonymi. Wnioski: Dotychczas nie była opisywana zwiększona wrażliwość skóry na UVB u chorych na PWZW. Czas utrzymywania się odczynów rumieniowych po prowokacji BB i NB UVB w grupie chorych na PWZW był zbliżony do stwierdzonego w grupie chorych z różnymi postaciami LR. Wstępne wyniki badań sugerują, że u chorych na PWZW celowe jest wykonywanie badań w kierunku nadwrażliwości skóry na UVB, gdyż nadwrażliwość na ten typ promieniowania może być jednym z pozawątrobowych objawów infekcji wirusowej.