Artykuł poglądowySzczepionka w profilaktyce i leczeniu zakażeń opryszczki - Szramka, Beata; Kowalczyk, Michał J.; Żaba, Ryszard (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
W artykule omówiono pokrótce podstawowe informacje dotyczące wirusa Herpes simplex (HSV), a w szczególności skoncentrowano się na strategiach przygotowania skutecznej szczepionki przeciwko temu patogenowi. Wirus HSV wywołuje opryszczkę w obrębie błon śluzowych genitaliów oraz okolic jamy ustnej, warg i oczu. Należy pamiętać, że opryszczka narządów płciowych jest najczęstszą chorobą przenoszoną drogą płciową i staje się coraz większym problemem w wymiarze społecznym, zdrowotnym i ekonomicznym. Obecnie w jej leczeniu stosuje się acyklowir, który wykazuje dużą skuteczność i bezpieczeństwo stosowania, jednak nie przeciwdziała rozprzestrzenianiu się wirusa w populacji. Skuteczna szczepionka stwarzałaby szanse na powstrzymanie tego procesu. Prace nad jej skonstruowaniem trwają już od bardzo dawna, niestety, jak dotąd kończą się niepowodzeniem w próbach klinicznych. Nowe strategie w podejściu do produkcji tego preparatu wykorzystujące najnowsze narzędzia biologii molekularnej pozwalają mieć nadzieję, że niedługo cel zostanie osiągnięty.