Udział jąder podstawy w regulacji funkcji emocjonalnych - Laskowska, Ilona; Ciesielski, Marcin; Gorzelańczyk, Edward Jacek (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2008)
Jądra podstawy odpowiadają za kontrolę aktywności ruchowej. Stosunkowo niewielka część literatury uwzględnia ich rolę w procesach emocjonalnych i poznawczych. W artykule opisano znaczenie jąder podstawy w procesach emocjonalnych. Wyróżnia się pięć obwodów korowo-podstawnych: ruchowy, okoruchowy, przedczołowy grzbietowo-boczny, oczodołowo-czołowy oraz limbiczny. Przy uszkodzeniach struktur wchodzących w skład trzech ostatnich pętli obserwuje się zaburzenia emocjonalne, takie jak depresja, mania, lęk i apatia. Lewostronne uszkodzenie gałki bladej jest czynnikiem ryzyka wystąpienia depresji w chorobie Parkinsona, a nadmierna aktywność jądra ogoniastego towarzyszy zaburzeniom obsesyjno-kompulsyjnym. Dysfunkcje pętli oczodołowo-czołowej często prowadzą do zmian osobowościowych, takich jak: rozhamowanie, wesołkowatość nieadekwatna do sytuacji, sztywność zachowania, trudności w okazywaniu emocji, skrajny introwertyzm. Pętle oczodołowo-czołowa i limbiczna odgrywają ważną rolę w depresji. Jądra podstawy uczestniczą również w rozpoznawaniu ekspresji emocji oraz w percepcji mimiki, a prążkowie stanowi istotną część układu nagrody i motywacji.