Zaburzenia szlaku sygnałowego Wnt w patogenezie schizofrenii - Gabryel, Bożena (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2008)
Teoria neurorozwojowa schizofrenii zakłada, że interakcje między czynnikami genetycznymi i środowiskowymi występujące na wczesnym etapie rozwoju mogą negatywnie wpływać na wzrost neuronów, ich uwarstwienie oraz ułożenie przestrzenne, co skutkuje poważnymi zaburzeniami cytoarchitektury mózgu. Szlak Wnt odgrywa podstawową rolę w prawidłowym rozwoju ośrodkowego układu nerwowego. Uważa się, że nieprawidłowości w sygnalizacji Wnt są przyczyną zmian w cytoarchitekturze mózgu obserwowanych w schizofrenii. W artykule dokonano przeglądu bieżących danych odnośnie do zaburzeń w kaskadzie sygnalizacyjnej Wnt, które mogą być przyczyną anomalii neurorozwojowych w schizofrenii. W pierwszej części artykułu omówiono szlak kanoniczny wewnątrzkomórkowej transdukcji sygnału Wnt. Następnie dokonano przeglądu ostatnio opublikowanych prac dotyczących potencjalnej roli tej ścieżki sygnałowej w patogenezie schizofrenii. Na koniec przytoczono wyniki najnowszych badań przedklinicznych dotyczących wpływu neuroleptyków na główne białka szlaku Wnt.