Koncepcje stanów mieszanych w polskich podręcznikach psychiatrii - Grajkowska, Joanna; Koszewska, Iwona (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2008)
Cel pracy: W ostatnich latach obserwuje się duże zainteresowanie stanami mieszanymi w przebiegu chorób afektywnych. Celem tej pracy jest przegląd koncepcji stanów mieszanych w polskiej literaturze psychiatrycznej od czasów pierwszych podręczników do współczesnych. Metoda: Analizie poddano wszystkie polskie podręczniki psychiatrii wydane od 1845 r. do dziś. Wnioski: Pozycja stanu mieszanego w polskich podręcznikach obrazuje wpływ nauki światowej na wiedzę podręcznikową w Polsce. Przegląd koncepcji tłumaczy też, dlaczego za stany mieszane część psychiatrów uważa nie tylko epizody afektywne ze współistniejącymi objawami depresyjnymi i maniakalnymi, lecz także inne zaburzenia.