Czarodziej Kliniki Snów - Dychalska, Pola (Menedżer Zdrowia, 2008)
Andrzej Szczeklik zdumiewa wielością dziedzin, którymi się z pasją zajmuje: medycyna, nauka, sztuka, eseistyka. Ma na swoim koncie historyczne odkrycia w dziedzinie medycyny, jak na przykład wyjaśnienie podłoża tzw. astmy aspirynowej oraz mechanizmu działania prostacykliny. Jest lekarzem szczerze oddanym swoim pacjentom, dobrym, choć wymagającym szefem i nauczycielem, przyjacielem artystów, którzy go zresztą zaliczają do swojego grona. Empirysta, który szuka duszy.