Liczyć, liczyć, liczyć! Rozmowa z Andrzejem Sokołowskim - Wojteczek, Justyna (Menedżer Zdrowia, 2008)
Andrzej Sokołowski, założyciel i prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szpitali Niepublicznych mówi, że podjąłby się zarządzania szpitalem publicznym, choć to zupełnie inne uwarunkowania. Obecnie kieruje Centrum Rehabilitacji i Odnowy Biologicznej w Gdyni. Ośrodek zaczął działalność w 2006 r., w tym – już wyszedł na prostą. Centrum miało przez rok kontrakt z Narodowym Funduszem Zdrowia, ale Andrzej Sokołowski wycofał się z tej współpracy. Wyliczył, że za stawki oferowane przez Fundusz nie da się prowadzić ośrodka rehabilitacyjnego o wysokim poziomie świadczonych usług. Rozmowa ze zwycięzcą naszego konkursu w kategorii Menedżer Zdrowia – NZOZ.