Niemieckie doświadczenia - Wieczorkowska, Anna (Menedżer Zdrowia, 2008)
Nie tylko polskie szpitale publiczne mają kłopoty finansowe. Nie inaczej jest w Niemczech, mimo że wydatki przeznaczane przez naszego sąsiada na ochronę zdrowia są znacznie, znacznie wyższe niż nasze. Niemcy więc komercjalizują i prywatyzują. Mimo że pracownicy i związki zawodowe są przeciw, nie są zwykle w stanie zablokować tych procesów. Nie zawsze jednak przekształcenia rozwiązują problemy i niewykluczone jest podwyższenie nakładów na opiekę zdrowotną.