Spółki? Tak, ale... - Radziwiłł, Konstanty (Menedżer Zdrowia, 2008)
Konstanty Radziwiłł, prezes Naczelnej Rady Lekarskiej zastanawia się, jak będą kształtowały się prawa i obowiązki jednostek służby zdrowia i samorządów terytorialnych, jeśli doprowadzimy do komercjalizacji (i prywatyzacji) szpitali. Przypomina, że zadaniem samorządu terytorialnego jest zaspokojenie potrzeb zdrowotnych mieszkańców, a tymczasem po komercjalizacji (i prywatyzacji) szpitali może to być trudne.