Artykuł oryginalnyZastosowanie dwuźródłowej tomografii komputerowej w obrazowaniu anomalii tętnic wieńcowych - Opolski, Maksymilian P.; Pręgowski, Jerzy; Kępka, Cezary; Kruk, Mariusz; Pracoń, Radosław; Rużyłło, Witold (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2008)
Cel: Opis przydatności dwuźródłowej tomografii komputerowej w nieinwazyjnym obrazowaniu anomalii tętnic wieńcowych. Metodyka: Ze zbioru 680 badań tomografii komputerowej tętnic wieńcowych wykonanych przy użyciu dwuźródłowego tomografu komputerowego wyselekcjonowano badania chorych z ektopowym odejściem tętnicy wieńcowej z przeciwległej zatoki wieńcowej, rotacją zatok i obecnością przetok wieńcowych. Analizowano warstwy o grubości 0,6 mm w rekonstrukcjach MPR, MIP i VR przy użyciu protokołów akwizycyjnych retrospektywnie bramkowanych zapisem EKG. We wszystkich przypadkach analizowano miejsce odejścia, przebieg i zakończenia anomalii tętnic wieńcowych. Wyniki: Stwierdzono 11 anomalii tętnic wieńcowych (7 mężczyzn, 4 kobiety, wiek 33–76 lat), co stanowiło 1,62% (11/680) wykonanych badań. We wszystkich przypadkach uwidoczniono miejsce odejścia i przebieg anomalii – lewa tętnica wieńcowa (n=2) i gałąź okalająca (n=3) odchodzące z prawej zatoki wieńcowej, prawa tętnica wieńcowa z lewej zatoki wieńcowej (n=3), rotacja zatok wieńcowych (n=2) i jeden przypadek przetoki między gałęzią okalającą a prawym przedsionkiem. U wszystkich chorych z lewą lub prawą tętnicą wieńcową odchodzącą z przeciwległej zatoki wieńcowej (n=5) stwierdzono przebieg śródtętniczy między aortą a pniem płucnym, w tym u 3 chorych istotne zawężenie światła ektopowej tętnicy wieńcowej. U 4 chorych (36,4% wykrytych anomalii) wskazaniem do wykonania tomografii komputerowej było nieuwidocznienie tętnic wieńcowych w inwazyjnej koronarografii. Wnioski: Dwuźródłowa tomografia komputerowa jest skuteczną i nieinwazyjną metodą wykrywania i oceny przebiegu anomalii tętnic wieńcowych.