Lekarz spełniony - Wojteczek, Justyna (Menedżer Zdrowia, 2008)
Wybitny lekarz, naukowiec, a także pisarz, prof. Andrzej Szczeklik, przypomina, że wartości etycznych nie da się przekazać zakazami czy nakazami. W medycynie sprawdza się uczenie ich poprzez relację mistrz – uczeń. Ze smutkiem konstatuje, że w ostatnim czasie wiele wartości zostało jednak zdewaluowanych, nie tylko wśród lekarzy, sama medycyna nasiąka zaś ideologią biznesu. Tymczasem jej istotą jest niesienie pomocy choremu człowiekowi. Profesor przybliża także założenia nowego systemu kształcenia podyplomowego lekarzy, zaakceptowanego przez samorząd lekarski oraz większość towarzystw naukowych.