Na szczęście - weto! (Menedżer Zdrowia, 2008)
Czy powtórzymy błędy restrukturyzacji publicznych szpitali sprzed dwóch lat? Dziennikarka Rzeczpospolitej, Sylwia Szparkowska, przypomina, że opublikowane niedawno wyniki kontroli NIK w sprawie tamtego procesu wykazują, iż prawdziwym celem korzystających z pomocy publicznej szpitali była nie tyle naprawa finansów, ile sięgnięcie po dostępne tanie fundusze. Rękojmią skuteczności pomocy ma być tym razem to, że pomoc trafi najpierw do samorządów, a nie bezpośrednio do szpitali. Czy to jednak gwarancja sukcesu?