Efekt JGP - Paszkiewicz, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2008)
Prezes Narodowego Funduszu Zdrowia dokonuje pierwszego podsumowania działania Jednorodnych Grup Pacjentów. W wyniku wdrożenia tego nowego systemu rozliczeniowego średnia wartość jednej hospitalizacji wzrosła o 13 proc. Jednocześnie zaobserwowano znaczący spadek liczby hospitalizacji w szpitalach. Jacek Paszkiewicz przytacza dane, z których wynika, że na przykład wartość hospitalizacji w ginekologii i położnictwie wzrosła o 6, a w neonatologii o 50 proc.