(Nie) sprawne (samo) rządy (Menedżer Zdrowia, 2008)
Krzysztof Tuczapski przypomina, jakie są obowiązki i prawa samorządu terytorialnego w ochronie zdrowia. Wskazuje, że regulacje prawne w tym obszarze nie są spójne. Jednocześnie przywołuje rekomendacje Unii Europejskiej, które dążą do większej autonomii samorządów terytorialnych.